Kotkan oma UKKO-olut
Rapean raikas, pilsner-tyyppinen Ukko-olut oli vuosina 1895–1967 toimineen Kotkan Höyrypanimon ykköstuote. Nyt legendaarinen Ukko on tehnyt comebackin – ja sitä saa ainoastaan meiltä, Ravintola Keisarinsatamasta.
Inspiraatiota Saksasta Kotkaan
Kotkan Höyrypanimolla otettiin vahvasti oppia oluen mahtimaasta Saksasta. Useat Höyrypanimon historian panimomestareista olivat syntyneet tai kouluttautuneet Saksassa.
Vanha olutmainoskin julisti: "Ukko-olut on maineensa veroinen! Sitä valmistaa taitava saksalainen ammattimies hra Georg Fiebeck, joka on huolellisesti valmistautunut tehtäväänsä, saaden panimomestaridiplomin Münchenissä jo vuonna 1909. Tämän Saksassa kauan työskennelleen ammattimiehen taito siis takaa, että Ukkoa juodessanne saatte oikeaa olutta!"
"Ukko-olut, Ukko-olut, sitä kaikki juo.
Siin' on vitamiinit, aromitkin fiinit, Ukko-olut ruokahalun tuo."
– Ukko-oluen vanha mainosloru
lähde: Olutposti
Ukon paluu 2000-luvulla
Kotkan Höyrypanimo lopetti toimintansa vuonna 1967 ja siihen näytti päättyvän myös Ukko-oluen tarina... Kunnes vuonna 2001 Ravintola Keisarinsatama herätti Ukon uudelleen henkiin!
Nyt Ukkoa valmistetaan jälleen Kotkassa, vain muutaman sadan metrin päässä vanhasta Höyrypanimon rakennuksesta. Ravintola Keisarinsatama on maailman ainoa paikka, joka tarjoilee tätä raikkaan legendaarista kotkalaisjuomaa. Joten jos haluat tavata Ukon, tiedät mistä hänet tavoittaa.
Langinkosken raikkautta
Alun perin Ukko-oluen valmistuksessa käytettiin Höyrypanimon edustalla virtaavan Langinkosken vettä. Myös valmiiden juomien viilentämiseen käytetty jää kairattiin läheisestä lahdenpoukamasta. Ukon nykyresepti on päivitetty vastaamaan moderneja oluenvalmistusstandardeja, mutta maku on edelleen raikas kuin suoraan Langinkosken kuohuista.